Mijn biggetjes hebben jeuk, dokter!’ Zo worden Bacon en Eggs aangemeld aan de balie bij dierenartsenpraktijk Westerhuis in Dodewaard. Ik heb mij als enige dierenarts in Nederland mede toegelegd op de ziektekunde van hobbyvarkens en hangbuikzwijnen. Ik geef daar lezingen over en verzorg nascholing voor dierenartsen én aan de houders van deze knorries, die kunnen variëren van minivarkens van rond de 10 kilo, tot megabiggen van wel 300 kilo, als het om een volgroeid ‘commercieel’ varken gaat.

Knorrend duo
Bacon en Eggs zijn twee grappige minivarkens van het miniras Yucatan, die de door hun maat te vergelijken zijn met een middelgrote hond en relatief gemakkelijk zindelijk te maken zijn. Maar dan houdt de vergelijking wel op. Hun voer, gedrag en ziekten zijn totaal anders, maar wat het meeste opvalt, is dat ze anders ‘blaffen’ in de wachtkamer! Als het knorrende duo loslopend binnenkomt, weet de hele kliniek het binnen een minuut of twee.

Huidirritatie
Als de varkentjes achter de rijkelijk getatoeëerde eigenaresse aan mijn spreekkamer binnen komen scharrelen, zijn de klachten meteen zichtbaar. Dat de varkentjes zich tot bloedens toe schuren is te wijten aan een behoorlijke huidirritatie met heftige jeuk. Dat  lijkt op de – regelmatig voorkomende – huidaandoening schurftmijt. Onder luid protest van de biggen maak ik een huidafkrabsel van een aangetaste plek en bekijk dit meteen onder de microscoop.[PeterKlaver_Column_Jeuk2]Varkensschurftmijt – Sarcoptes scabiei var. suis

Schurftmijt
Al snel is dit minuscule oerspinnetje te zien, dat door de vergrotende microscoop met zijn enorme harige poten naar mij aan het zwaaien lijkt te zijn: een typisch geval van de beruchte schurftmijt. Ik voel het ogenblikkelijk al enorm kriebelen op mijn hoofd en bij mijn sokken, want je kunt allergisch zijn voor een mijt… Gelukkig is de behandeling voor deze vaak lastige huidaandoening goed beschreven: elke twee weken drie tot vier maal een injectie met het anti-parasietenmiddel ivermectine toedienen, tot er in huidafkrabsel geen mijt meer te bekennen is. Bijkomend voordeel is dat ook de spoelwormen die deze jonge varkens altijd bij zich dragen, deze behandeling niet zullen overleven.

Jeuk en rode plekken
De eigenaresse en haar kinderen hebben duidelijk last van deze ‘varkensmijt’, die wel eens vreemd gaat en dan ook een warm plekje bij de mens probeert te vinden. Ik zie bij de eigenaresse rode plekken aan haar hals, decolleté en bij de polsen. Deze vreemde snoeshaan slaat bij ons mensen gelukkig niet echt aan, maar veroorzaakt wél een afweerreactie van het lichaam, in de vorm van behoorlijke jeuk en rode plekken. De kinderen zijn al bij de dokter geweest voor muggenbulten, maar het voorgeschreven muggenzalfje deed begrijpelijkerwijs niet veel!

Opgeknapt
Als de biggen na twee weken op het herhalingsconsult verschijnen, zijn ze al behoorlijk opgeknapt. De korsten zijn aan het verdwijnen en ook het bolle wormbuikje is zo goed als weg. De jonge varkentjes groeien volop. Dat is goed te zien op de gewichtscurve, die we van Bacon en Eggs bijhouden als ze de kliniek bezoeken.

Hete wasjes
In het huis van de biggen heeft de eigenaresse in het kader van de ongediertebestrijding wat extra hete wasjes gedraaid, op 90 graden. Het gezin heeft ondertussen steeds minder klachten, al is dat door de overmatige tatoeages van de eigenaresse niet echt goed te zien. Na vier behandelingen zijn er in het huidafkrabsel geen mijten meer te vinden. De biggetjes beginnen het steeds meer naar hun zin te krijgen in de dierenkliniek, maar er staat hun mogelijk nog één minder aangenaam bezoek te wachten. Er zal in de toekomst namelijk nog wat aan de berigheid van deze dames gedaan moeten worden, want een volwassen gillende, berige zeug in huis is misschien wel erger dan een big met schurft… www.hobbyvarkensdierenarts.nl