bron: rtvdrenthe
Anderhalf jaar geleden vertrokken Foncesca de Lange en Raymond Groenewegen vanuit het westen naar Ruinen om hun grote droom, een boerderij met dieren erbij, te verwezenlijken. Hun droomhuis vonden ze en zelfs mét damhertjes erbij. Ze waren blij, totdat duidelijk werd dat het vanaf 1 juli 2024 verboden wordt om herten te houden en te fokken.
Voor de herten die nu nog worden gehouden geldt een overgangssituatie: de herten mogen gehouden worden tot ze komen te overlijden. Voor twee van de bokken die het stel nu heeft betekent dat dat ze onder het mes moeten.
Happening
"Jammer", meent De Lange. "We hadden het beeld om hier oud te worden met de herten om ons heen. De kinderen die daar dan bij opgroeien. Dat is hartstikke leuk. Ook voor de buurt. Als je ziet hoeveel mensen hier wel eens stoppen, kijken en langslopen... Het is toch wel een happening." Raymond Groenewegen: "We hebben pas nog een geboorte meegemaakt van de laatste. Dat is natuurlijk prachtig. Dat een kleintje hier geboren wordt op je eigen land, dat is gewoon prachtig. Dat gevoel gaan we gewoon niet meer krijgen."
"We zijn er heel bewust mee bezig om de dieren een goed leven te geven", legt Groenewegen uit. "Het lastige is hierin dat de vrijheid die we hierin hadden, een stuk wordt ingeperkt. Dat maakt het lastiger en geeft het een dubbel randje. Natuurlijk willen we de populatie die hier is ook beheersbaar houden omdat de ruimte die hier is ook gewoon beperkt is. Je moet het niet groter maken dan het is. De droom sterft uit, maar het gaat er om dat je niet meer de kudde kan houden die je ooit bent begonnen."
Op de operatietafel
Kratjes worden klaargezet om een geïmproviseerde operatietafel te maken. De achtjaar oude bok Floris wordt als eerste gesteriliseerd. Daarna is de nu nog naamloze eenjarige bok aan de beurt. De bouwlamp wordt opgezet, narcose-apparatuur staat klaar en de tafel wordt ontsmet. Dierenarts Peter Klaver is vanuit het midden van het land naar Drenthe afgereisd om de ingreep bij de dieren te doen.
De aankondiging van het inmiddels demissionaire kabinet dat damherten niet meer op de vernieuwde huis- en hobbydierenlijst komen te staan, viel De Lange en Groenewegen rauw op hun dak. In eerste instantie leek de maatregel op 1 januari 2024 toegepast te worden, maar nu lijkt het toch een half jaar vertraagd te worden. Toch is het nog niet zeker dat het vanaf 1 juli 2024 verboden wordt om herten te houden en fokken. De onzekerheid over de datum wil het stel uit Ruinen voor zijn en ze zochten toch al een oplossing voor hun damhertenbokken.
Het stel zocht contact met andere hertenkampen in de regio om te kijken hoe zij de situatie aanpakten. Na heel wat onderzoek kwamen ze erachter dat castratie ervoor kan zorgen dat de bok een pruikgewei krijgt. Zo'n gewei valt niet elk jaar uit en hoopt zich juist alleen maar op. De bok kan daar last van hebben, want normaal gesproken wisselt een gewei van een mannetjesdamhert elk jaar. Wanneer een damhert gesteriliseerd wordt, gaan de ballen er niet af, maar worden de zaadleiders doorgesneden. Een hert blijft het gewei dan elk jaar afwerpen.
In Ruinen zijn damherten gesteriliseerd
'Jammer dat dit nodig is'
De Lange en Groenewegen helpen de veearts waar nodig tijdens de operatie. Ze houden de poot van het dier goed vast terwijl de andere veearts kijkt of het nog goed gaat met de narcose. Stap voor stap neemt dierenarts Klaver hen mee in het proces.
"De aanleiding is triest, maar het is wel erg interessant om te zien hoe zoiets in z'n werk gaat", vertelt Groenewegen. "Heel bijzonder om dit mee te maken", vult De Lange aan terwijl ze naar de operatietafel kijkt. "Het zijn toch wilde dieren en normaal gesproken kom je niet heel dicht bij de herten in de buurt. Maar nu ligt hij gewoon op tafel en kun je hem aanraken. Wel jammer dat dit nodig is en dat we er niet heel lang meer van mogen genieten."
De operatie duurt zo'n anderhalf uur. Klaver is positief over het resultaat. "Het is heel goed gegaan. Het is een niet al te oude bok. Hij is nog niet taai. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het is heel goed gegaan." De wonden zijn mooi en damhert Floris heeft weinig bloed verloren. "We gaan hem terugbrengen naar de wei en dan kan hij langzaam weer wakker worden."