Vuurwerkangst
Zo aan het einde van het jaar horen we regelmatig over vuurwerkangst bij huisdieren.Er wordt nu al regelmatig vuurwerk afgestoken en de knallen zijn goed hoorbaar voor de (geluidsgevoelige) huisdieren. Gelukkig is er een vuurwerkverbod ingesteld voor komende jaarwisseling, dat zal al veel vuurwerkangst doen afnemen bij onze huisdieren. Toch zijn er gevoelige dieren die bij elke knal erg angstig zijn.Bekijk onze youtube filmover vuurwerk

Ontstaan van vuurwerkangst
Dieren reageren op harde knallen (plotseling harde geluiden) en zien het als een gevaar. Zeker als het geluid nieuw is, als ze het niet kennen. Dat triggert een soort overlevingsmechanisme en zorgt ervoor dat ze willen vluchten. Ook het sissen van de vuurwerkpijlen na het aansteken, de geur en de lichtflitsen van het vuurwerk kunnen angst oproepen.

Vuurwerk cd of downloaden via internet
Waar nu mee begonnen kan worden (bij voorkeur eerder in het jaar als er nog geen knallen zijn) is het trainen op harde geluiden. Dat kan met een vuurwerk cd of met een vuurwerktraining gegeven door een hondenschool. Het doel van de training is uw huisdier minder gevoelig maken voor vuurwerkgeluiden en het angstgedrag afleren door de geluiden te koppelen aan iets leuks. 

Medicatie tegen vuurwerkangst.  
Mocht een vuurwerk cd niet voldoende effect geven of is uw dier erg angstig, dan hebben we ook nog medicatie tegen vuurwerkangst.
Er zijn 2 soorten medicatie geregistreerd voor vuurwerkangst bij honden:
1) Pexion: medicatie wat gegeven wordt bij epilepsie, maar werkt ook goed bij angst voor geluiden.
2) Sileo: voor de vermindering van acute stress en angst die samenhangt met geluid. Is een gel die in de wangzak toegediend moet worden. De resultaten zijn wisselend.

Andere medicatie voor hond en kat:
- Diazepam: voor vermindering van angst en opwinding. Ondersteunende middelen voor hond en kat (zijn veilig en hebben geen bijwerkingen):
- No Stress Pasta: op basis van natuurlijke ingrediënten L-tryptofaan en magnesium. Werkt rustgevend bij stress-situaties.
- Zylkène: natuurlijk product bij diverse vormen van stress. Bevat melkeiwit en werkt rustgevend.
- Adaptil D.A.P. voor de hond en Feliway voor de kat: verdampers met feromonen, werkt kalmerend bij stress.

Tips voor oud & nieuw 
Ondanks het vuurwerkverbod zal er mogelijk toch wat vuurwerk worden afgestoken:
1) Laat uw huisdier niet alleen. Als uw huisdier aangeeft steun te willen, biedt dan steun. Wil uw huisdier zich terugtrekken of verstoppen, geef hem of haar deze mogelijkheid.
2) Ramen en gordijnen sluiten.
3) Tv of muziek aan op de achtergrond.
4) Checken of de chip van uw huisdier gekoppeld is aan uw gegevens
(www.chipnummer.nl of www.petlook.nl). 
Mocht uw huisdier weglopen van de schrik, dan kunnen ze contact met u opnemen als uw huisdier is gevonden.

Met dank aan Tamara van der Snoek, dierenarts Kliniek Klaver4dieren