sanne

Ons motto is: Eerst de diagnose, dan de keuze welke behandeling, dus ook de keuze regulier of complementair, bijvoorbeeld homeopathie of acupunctuur. "Het hoogste doel van genezen is een snel, patiëntvriendelijk en duurzaam herstel van de gezondheid, ofwel opheffen en vernietigen van de ziekte in haar volle omvang via de kortste, veiligste en minst nadelige weg."
Samuel Hahnemann (1754 – 1842), „ontdekker“ van de homeopathie
Onze eerste zorg is dus niet de manier van genezen, maar het welzijn van de patiënt!

Acupunctuur
Om te beginnen even een korte uitleg over enkele bekende begrippen:
Acupunctuur is een Chinese geneeswijze die al duizenden jaren oud is. Het woord ‘acupunctuur’ komt uit het Latijn en betekent letterlijk “naald steken”.
Acupunctuurpunten zijn punten in de huid waar de elektrische huidweerstand verminderd is. Dat is ook te meten. Acupunctuurpunten zijn voor 70% dezelfde punten als de triggerpunten in de fysiotherapie.
Meridianen zijn de energiebanen die deze acupunctuurpunten verbinden. Samen vormen zij verschillende kringlopen door het lichaam.
Chi of levensenergie loopt volgens deze meridianen. "Chi die het hele leven beheerst en alles doordrenkt".
citaat Fou Hi (Chinese filosoof).

Door het gericht zetten van naaldjes wordt de levensenergie (chi) gericht aangestuurd. Doordat de naaldjes piepkleine wondjes veroorzaken wordt het lichaam ook geprikkeld tot aanmaak van stoffen die het genezingsproces voor langere tijd stimuleren.

Bij gezonde mensen en dieren is de energiehuishouding (bijna) in balans. Kenmerk van ziek zijn is het uit balans zijn van de energiehuishouding. Elk acupunctuurpunt heeft meerdere specifieke betekenissen. Door bepaalde combinaties te maken, door naalden op verschillende punten te zetten, proberen wij de verstoorde energiebalans weer in evenwicht te krijgen. De chi kan verstoord raken door interne factoren, zoals artrose, anatomische afwijkingen, e.d. Maar natuurlijk zijn er ook externe factoren, zoals wind, hitte, koude, trauma e.d. die de energiebalans uit evenwicht kunnen brengen. Bij verstoring van de energiebalans kun je stapeling van chi krijgen wat zich in pijnpunten en warmte kan uiten.

Acupunctuur bij dieren doen we vaak in meerdere sessies. Meestal behandelen we 1 maal per week 20-30 minuten en dat gedurende een periode van 3-4 weken. Dan evalueren we of de behandeling daadwerkelijk aanslaat en als dat inderdaad zo is, gaan we proberen de behandeling af te bouwen. Dat doen we door de perioden tussen de behandelingen te verlengen.

Acupunctuur doen wij het meest bij honden, maar het kan ook bij katten en paarden. Bij de meeste dieren is het geen probleem om een acupunctuurbehandeling uit te voeren. Het is soms wel even wennen maar de dieren blijven er in het algemeen vrij rustig onder.

Indicaties voor acupunctuur zijn:

  • Bot en spierproblemen.
  • Rugproblemen zoals hernia en spondylose.
  • Chronische diarree.
  • Huidproblemen.
  • Gedragsproblemen.

Ons doel is om bij pijn en allerlei chronische klachten d.m.v. een weinig invasieve geneeswijze het leven van het dier weer leuk te maken. Dit kan in samenwerking met gewone westerse (reguliere) diergeneeskunde en homeopathie.