Flossen dieren ook hun tanden

Net als bij mensen komt het bij dieren regelmatig voor dat er eten tussen de tanden of kiezen blijft zitten. Soms zijn het kleine stukjes, maar soms ook grotere hoeveelheden. Als een paard een kies mist, gaat hij nog wel eens 'proppen maken', dat betekent dat hij hooi of gras kauwt, maar het daarna weer uit zijn bek laat vallen. Daaraan kan je zien dat het paard gebitsproblemen heeft. Soms blijven er bij het wisselen van melkkiezen naar de blijvende kiezen doppen van de oude kiezen als een soort kroonkurken op de nieuwe kiezen zitten. Bij vleeseters kunnen er resten vlees tussen het gebit zitten. Vlees lost na een paar dagen makkelijk op, maar de katachtige, bijvoorbeeld een tijger, kan ook door kauwen op stukken huid een deel van de sliertjes kwijt raken. Wetenschappers hebben in een Japanse dierentuin een aap ontdekt die haar tanden regelmatig flost en dat ritueel heeft overgebracht op haar soortgenoten. Dit zou de Japanse makaak doen om voedselresten tussen zijn kiezen te verwijderen.

Bij hond en kat zien we de vorming van tandplak vaak optreden op plaatsen waar etensresten tussen de kiezen blijft zitten. Een dik flostouw kan helpen om de tanden en kiezen te reinigen, maar een stuk runderhuid werkt ook prima. Tanden en kiezen poetsen is natuurlijk effectief bij je huisdier tegen tandsteen en je kunt ook etensresten verwijderen. Maar je kunt er wel het beste op tijd mee beginnen als ze nog pup of kitten zijn. Zo raken ze er aan gewend. En ook dan valt het nog niet mee om het vol te blijven houden om het dagelijks of enkele keren per week te doen.

Als dierenarts van dierentuin Artis verwijderde ik bij de mannetjes ijsbeer Boris een plastic ring die achter zijn hoektanden van zijn onderkaak vast zat en dit hij niet van af kon krijgen met zijn poten of op een andere manier. Ik weet niet hoe die elastische ring daar terecht was gekomen, maar wel hoe het er af is gaan. Nadat ik de ijsbeer van rond de 400 kg een verdovingspijtje had in geblazen, ging deze lekker pitten en toen dit grote roofdier echt goed sliep, kon ik met een soort snoeischaar die dikke plastic ring doorknippen.