Diergeneeskunde voor hobbyvarkens – Aan de pil of onder het mes?

In de bio-industrie worden varkens in een recordtempo vetgemest voor de slacht, want de slager wacht al na zes maanden. De varkens van de ‘familie Bofkont’ in Amstelveen krijgen wél de kans om normaal uit te groeien tot volwassen dieren van wel driehonderdvijftig kilo. De varkens kunnen bovendien rekenen op de individuele zorg.

Geneeskunde voor varkens die worden gehouden als huisdier staat nog in de kinderschoenen. De meeste varkens worden in grote aantallen gehouden en worden daarom ook collectief behandeld (bijvoorbeeld ontwormen, castreren en medicatie toedienen in het drinkwater of voer). Dat geldt  niet voor de varkens van het Beloofde Varkensland.

Gezondheidszorg voor varken

Samen met eigenaresse Dafne Westerhof heb ik de gezondheidszorg voor het individuele varken opgezet, een unicum in Nederland. Inmiddels ben ik een echte specialist geworden op het gebied van het hobbyvarken en houd ik mij bezig met het ontwikkelen van medicijnen en nieuwe operatietechnieken. Mijn ervaringen deel ik graag met collega-dierenartsen, zodat er steeds meer bekend wordt over het hobbyvarken en zijn gezondheid.

Onrust in de groep

In het Beloofde Varkensland worden alle binnengekomen beren onder algehele narcose door mij gecastreerd. De  zeugjes bleven tot voor kort intact, maar dat geeft elke drie weken  – tijdens de berigheid van de zeug – een flinke dosis onrust in de groep. Bijvoorbeeld als er incidenteel ontsnappingen zijn, wanneer de berige zeug op zoek gaat naar een ‘echte’ man, in vorm van een potente beer. Vooral het wilde zwijn Wildeman was regelmatig in de Amstelveense polders te vinden, op zoek naar een echte vent. Maar in het Beloofde Varkensland zijn er slechts gecastreerde mannen, oftewel borgen  te vindenen die zijn voor de dames niet meer spannend als het om erotiek gaat.

Hormoonimplantaat

Om de rust in de groep te bewaren wordt besloten om onderhuids een hormoonimplantaat te injecteren, dat normaliter op honden wordt toegepast. Hiermee wordt een redelijk succes behaald. Nadeel is dat dit elke zes tot acht maanden moet worden herhaald en bovendien vrij kostbaar is. Een operatieve ingreep, waarin de eierstokken worden verwijderd, is de meest definitieve oplossing.

Kliniek op het beloofde varkensland

De gastenruimte van het Beloofde Varkensland wordt  tot een ware kliniek omgebouwd. Met een groot operatieteam, bestaande uit drie chirurgen, twee operatieassistenten en een gasnarcosemachine, wordt op één en dezelfde dag bij een groot aantal zeugen een complete buikoperatie uitgevoerd, waarbij de eierstokken compleet worden verwijderd. Hierdoor worden de zeugen niet meer berig en zal de onrust verdwijnen. Na een dag buffelen zijn de eerste patiënten al weer aan het bijkomen en na een week met pijnstillers, plus de goede zorg van stalchef Dennis, scharrelen alle operatiepatiënten weer lekker rond op het erf.

Oplossingen

Zo kijken we elke keer opnieuw welke oplossingen het beste passen en worden de nieuwste ontwikkelingen in de diergeneeskunde toegepast om optimaal te zorgen voor het welzijn van de varkens van het Beloofde Varkensland.