Hermien de Koe gevangen door Dick en Peter

Peter en Dick vingen koe Hermien met oude jagerstruc: 'Toen ze bijkwam, was ze boos'

Na bijna twee maanden overleven in de natuur is de ontsnapte koe Hermien gevangen. De geheime operatie verliep allesbehalve vlekkeloos. "Het was heel spannend. Alles zat tegen. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: laten we stoppen", zegt de betrokken dierenarts Peter Klaver.
De actie om de nationale knuffelkoe te vangen, werd in het geheim uitgevoerd. Gisteravond werd Hermien door een verdovingspijl geraakt. De twee ervaren dierenartsen Peter Klaver en Dick Blaauboer moesten de klus klaren. "Ik ben erg blij dat het uiteindelijk gelukt is", vertelt Klaver tegen RTL Nieuws.

Hermien ontsnapte acht weken geleden toen ze op transport werd gezet voor de slacht. Lange tijd was ze in de bossen in Lettele op de vlucht voor dierenartsen met verdovingsgeweren en jagers. Besloten werd om Hermien een tijdje met rust te laten. Ze liet zich vrijwel niet zien en kwam alleen 's nachts wel eens tevoorschijn om te eten in een schuur.

Verkeersveiligheid
De koe kreeg zo veel aandacht dat er spontaan reddingsacties voor haar werden opgezet. De Partij voor de Dieren zette een crowdfundingsactie op om een levenslang verblijf van koe Hermien in het rusthuis te kunnen bekostigen. Binnen een paar dagen werd er een halve ton ingezameld.
Zes dagen geleden werd Klaver gebeld. Een geheime operatie werd opgezet, Hermien moést nu echt worden gevangen. Ze maakte omheiningen kapot. "Maar de belangrijkste reden was de verkeersveiligheid", zegt Klaver. "Ook de eigenaar van de schuur waar Hermien kwam, werd het zat."

High profile-dier
Het was moeilijk om iemand te vinden die Hermien wou schieten. Klaver: "Het is vanwege alle aandacht een high profile-dier geworden. Dierenartsen in de buurt zagen het niet zitten, dus vroegen ze mij." De arts uit Dodewaard geldt als expert op het gebied van het verdoven van dieren. Hij heeft ervaring opgedaan in Afrika, Georgië en India. Het plan leek simpel: de twee dierenartsen verstopten zich bij de schuur waar Hermien zich vaak liet zien. "Ze kwam daar om even te snacken, om dan vervolgens weer terug te gaan naar het bos."

Oude jagerstruc
Ze zagen de koe op een afstandje, maar ze kwam niet dichterbij. Het duurde maar en duurde maar, en toen leek ze verdwenen. De dierenartsen overwogen te stoppen. Een grote lamp van een tractor werd aangezet. En daar bleek Hermien toch te staan, stokstijf in de wei. "We zijn met zaklantaarns voorzichtig naar haar toe gegaan. Het is een oude jagerstruc. Ze zien jou niet, omdat ze tegen het licht in kijken. Het lukte, ze bleef staan."

Mooi gespierd
Klaver en Blaauboer naderden Hermien tot 20 meter. "Ze zag er goed uit. Mooi gespierd, ze heeft zichzelf goed verzorgd", zegt Klaver. Blaauboer schoot. "Hij krijgt de credits, hij schoot in de flank van de koe."
Na tien minuten zakte Hermien in elkaar. "Ik had voor de zekerheid de verdovingspijl hoog gedoseerd, zodat ze snel onder zeil zou zijn. Omdat het middel niet uit zichzelf stopt, moet je een tegenmiddel toedienen. Na ruim een uur kwam Hermien weer bij."

Eigenzinnig
Ze was inmiddels door vrijwilligers in een transportwagen gezet. "Een vrachtwagen met stevige schotten. Toen ze bijkwam, werd ze boos. Ze probeerde de boel af te breken. Je merkt wel dat het een eigenzinnig dier is."
Hermien gaat nu naar het koeienrusthuis in Friesland waar ook koe Zus staat. Die ontsnapte met haar, maar werd al vrij snel gevangen.